Eğitim Sitesi

Kompost Nedir? Kompost Hakkında Kısaca Bilgi

Kompost Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kompost:

Mikroorganizmaların yaprak, kâğıt ve yiyecek artıkları gibi organik maddeleri ayrıştırması sonucu oluşan toprağımsı madde.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kompost:

Organik esaslı katı atıkların oksijenli veya oksijensiz ortamda ayrıştırılması suretiyle üretilen toprak iyileştirici madde.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Daldırma Yöntemiyle Üreme: Bazı bitkilerin yan dallarının uçları bitkiden ayrılmadan toprakla örtülüp gelişmeye bırakılabilir. Toprak altında kalan dallardan yeni kökler meydana gelir ve gelişir. Gelişimi yeter düzeye ulaştığında kesilerek ana bitkiden ayrılır. Bu şekilde üremeye daldırma yöntemi denir.

    Kamçı: (Flagel, Flagellum) Bazı hücrelerde çeşitli şekil ve sayılarda yer almış hücre duvarının dışarıya doğru uzamış şekilleridir. Hücre dışında yer alan çıkıntı şeklindeki bu yapılardan uzun olanlarına kamçı adı verilir. Genel olarak hücrenin hareket etmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin; E. coli kamçıları vasıtasıyla saniyede 50 mikron hız yapabilir. Bu durum bakterilerin çok hızlı hareket edebilme özelliklerine sahip olduklarını göstermektedir.

    Enterokinaz: Bağırsak suyunda bulunan ve tripsinojeni tripsine çevirerek aktifleştiren enzim.

    Divergent: Birbirlerinden ayrılmış ve uzaklaşmış şekilde.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü