Eğitim Sitesi

Kızıl Dev Nedir? Kızıl Dev Hakkında Kısaca Bilgi

Kızıl Dev Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Kızıl Dev:

Güneş gibi yıldızlarda merkezdeki füzyon tepkimeleriyle hidrojen helyuma dönüşürken çekirdeği ağırlığı artar. Çekim kuvvetinin de artması içe doğru çökmeyi artırır ve merkezdeki sıcaklığı 100 milyon Kelvin sıcaklığa çıkarır. Bu durumda merkezdeki termonükleer tepkimeler merkezden dışarı doğru kayar. Dış tabakalarda oluşan tepkimeler Güneş'i genişlemeye zorlar. Güneşin bu evresinde dış tabaka genişlemiş, iç sıcaklık artmış ve kırmızı bir görünüm alacaktır. Genişleme sonucu Güneş, Merkür, Venüs ve Dünya'yı bile içine alacaktır. Bu tür yıldızlara kızıl dev denir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Cüce Yıldız: yarıçapı Güneş'inkinden küçük olan yıldız. Sıcaklığı rengini belirler (soğuk yıldızlar kırmızı, sıcak yıldızlar mavidir)

    Ortalama Güneş Günü: Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin sahip olduğu özelliklere göre ortalama gün süresi sabittir ve 24 ortalama güneş saatine eşittir. 24 saat = 1440 dakika = 86400 saniye. Günlük yaşantımız tamamen ortalama güneş zamanına göre düzenlenmiş ve kullanılan saatler ortalama güneş zamanına göre çalışmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta gün deyince ortalama güneş gününü, zaman deyince de ortalama güneş zamanını kastetmiş oluruz.

    Bolometrik Işınım Gücü: Işınım yapan bir cismin tüm yüzeyinden uzaya birim zamanda yaydığı ışınım enerjisi. Işınım gücü tüm dalgaboylarındaki ışınımı kapsıyorsa bolometrik ışınım gücüdür.

    Yıldız Zamanı: Bir yıldızın saat açısı ile tanımlanan zamana yerel yıldız zamanı ve bir yıldızın gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki üst geçişi arasındaki süreye de yıldız günü denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü