Eğitim Sitesi

Kalıtım Nedir? Kalıtım Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtım Terimi Hakkında Bilgiler

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kalıtım:

Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle aktarılması.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kalıtım:

1- Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim.

2- Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kalıtım:

1. Ana ve baba karakterlerin döllere geçişini, bu karakterlerin meydana gelen döllerde benzerlik ve farklılıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genetik olarak da adlandırılır.

2. Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irsiyet, veraset.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü biçimde değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla nesilden nesile geçmesi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları aracılığıyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irs, irsiyet, veraset.

 

Genetik Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen deri rengi, göz rengi, saç tipi gibi. özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa aktarımına kalıtım adı verilir.

 

    Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri

    Buğday: Gramineae familyasından, insan beslenmesinde kullanılan kültür bitkileri içinde dünya da ekiliş ve üretim bakımından ilk sırayı alan, dünya nüfusunun yaklaşık % 35 inin ve 50 ülkenin temel besini olan, makarnalık, ekmeklik ve bisküvilik türleri bulunan, dünya da yıllık yaklaşık 600 milyon ton üretimi yapılan bir tahıl türü.

    Etüv: Ortam sıcaklığından 240 dereceye kadar ısınabilen ısıtıcı ve termostat donanımlarına sahip bir dolap. Rutubet tayinlerinde ve kurutma amaçlı kullanılır.

    Haşere Tahribatı: Tarla ve depo zararlılarınca ürüne verilen zarar.

    FÇH: Fransız tipi çelik hangar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü