Eğitim Sitesi

Kalıtım Nedir? Kalıtım Hakkında Kısaca Bilgi

Kalıtım Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irsiyet, veraset.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kalıtım:

1- Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim.

2- Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Kalıtım:

1. Ana ve baba karakterlerin döllere geçişini, bu karakterlerin meydana gelen döllerde benzerlik ve farklılıklarını inceleyen bilim dalıdır. Genetik olarak da adlandırılır.

2. Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle/yavrulara aktarılması.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü biçimde değiştirilemediğine inanılan özelliklerin, döllenme sırasında dişi ve erkeğin kromozomları yoluyla nesilden nesile geçmesi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle köklü olarak değiştirilemeyen özelliklerin, döllenme sırasında, dişi ve erkeğin kromozomları aracılığıyla bir kuşaktan ötekine geçmesi, soya çekim, irs, irsiyet, veraset.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Kalıtım:

Canlının genetik şifresinin kendisinden sonra gelen nesle aktarılması.

 

Genetik Terimi Olarak Kalıtım:

Çevre etkileriyle kalıcı olarak değiştirilemeyen deri rengi, göz rengi, saç tipi gibi. özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa aktarımına kalıtım adı verilir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Devlet Adamı: Devlet yönetiminde söz sahibi kişi.

    Sosyalleşme: Kişinin içinde bulunduğu toplumda yaşayabilme- sini sağlayıcı ortak yaşantıları öğrenmesi, yani başkalarıyla ortak özellikler sergileyen davranışlar geliştirmesi ve kendisini bir kimlik çatısı altında var etmesi.

    Endüstri: 1. İhtiyaç duyulan türlü nesne, araç-gereç, aygıt, makine ve benzerlerinin yapımı için gerekli yarı işlenmiş maddelerin fabrikalarda toplu olarak iş bölümü ile makinelerle üretilmesi etkinliği. 2. Ham maddeleri işlemek, enerji kaynaklarını yaratmak için kullanılan yöntemlerin ve araçların bütünü.

    Nişancı: Osmanlı Devleti'nde Divanı üyesi. 1- Devlet kanunlarını çok iyi bilirdi. 2- Yabancı devletlere gönderilecek mektuplara, yazışmalara ve Divan kararlarına padişahın tuğrasını(İMZA) çekerdi. 3- Fethedilen toprakları deftere kaydeder, gelirlerine göre devlet görevlilerine dağıtımını yapardı. 4- Devletlerarası yazışmaları sağlardı. 5- Tapu ve kadastro işlerine bakardı, ele geçirilen toprakları tapu defterine geçerdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü