Eğitim Sitesi

Kabartma Nedir? Kabartma Hakkında Kısaca Bilgi

Kabartma Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kabartma:

Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri alçaklı, yüksekli yüzeyler halinde biçimlendirerek meydana getirilmiş yapıt.

 

Sanat Terimi Olarak Kabartma:

1. Rölyef olarak da bilinir. Bir düzlem üstüne tasarlanıp gerçekleştirilen heykelcilik ürünü. Kabartmada, üç boyutlu heykele özgü niteliklerin yanı sıra perspektif gibi iki boyutlu resimsel ögelerden de yararlanılır. Taşın yanısıra ahşap, metal, seramik, pişmiş toprak, fildişi ve alçı en yaygın kullanılan malzemeleridir.

2. Bir biçimin veya bir süslemenin düz yüzey üzerindeki çıkıntısı. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri girintili çıkıntılı yüzeyler durumunda biçimlendirerek yapılan eser.

3. Kil, alçı, taş vb. işlenebilir gereçleri alçaklı yüksekli yüzeyler hâlinde biçimlendirerek yapılmış eser.

 

İnşaat Terimi Olarak Kabartma:

Kil, alçı, taş gibi işlenebilir gereçleri alçaklı yüksekli yüzeyler halinde biçimlendirerek meydana getirilmiş yapıt, rölyef.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Fonksiyonalizm: Bir binanın veya eşyanın her şeyden önce işlevlere çok iyi yanıt vermesi kaygısından giderek tasarlanıp geliştirilmesini sağlayan öğreti, işlevcilik.

    Astar: Boyama işlemi sırasında ilk uygulanan kat. Primer. Yüzey hazırlamaların sonuncusu olan astar, temizlemiş, tozu, kiri alınmış, eski veya yeni yüzeylerin, macun çekilmesi ile son bulan çalışmalardan sonra boya hatalarını en aza indirmek için yapılan uygulama. Bir tür ön boya. Boyanın yüzeye daha iyi yapışması için kullanılır.

    Çimstone: İtalyan "Breton" firmasına ait ileri teknolojik süreçle üretilen ve %93'ü kuvars, %7'si polyester reçine bağlayıcı ve pigmentlerden oluşan bir malzemedir. İçeriğindeki kuvars, malzemeye eşsiz sağlamlık ve dayanıklılık kazandırır. 7 mohs sertliği ile elmas sertliğine oldukça yaklaşan kuvars sayesinde yüksek çizilme ve aşınma dayanımı gösterir; metal veya benzeri malzemelerle çizilmez. Hijyen sınıfında olduğundan mutfak tezgahı ve banyo gibi yerlerde uygulanabilmektedir.

    Radye Temel: Yapının tümünün altına belirli bir kalınlıkta yapılan betonarme temel sistemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü