Eğitim Sitesi

Jaggies Nedir? Jaggies Hakkında Kısaca Bilgi

Jaggies Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Jaggies:

Halk dilinde kullanılan bu kelime pikselizasyon olarak da bilinir. Bir görüntünün yüzde yüz oranından daha büyük bir oranda büyütülmesi ile oluşan piksellerin normal halinden daha büyük ve bozuk gözükmesini ifade eder.

 

Bilgisayar Terimi Olarak Jaggies:

Şekillerin bilgisayar grafiğindeki köşeleri. Aynı zamanda "Alasing" diye de adlandırılır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kayıt Ortamı: Dijital fotoğraf makineleri, çekilen görüntüleri sayısallaştırarak bir ortamda saklarlar. Analog filmlerin taranmasından farklı olarak, bu işlem doğrudan makine içinde gerçekleştirilir. Üreticilerin yıllardır benimsediği yöntem ise makinelerde çıkartılabilir depolama ortamları kullanmak ve gerektikçe yeni bellek kartları takarak kullanıcıların fotoğraf çekmeye devam etmesini sağlamak.

    Pozometre ((Işıkölçer): Fotoğrafı çekilecek bir cisim üzerine düşen ya da ondan yansıyan ışığın yoğunluğunu ölçen ve bu ölçüme göre pozlama değeri belirleyen aksesuardır. Çalışma prensibine göre temel olarak ikiye ayrılır; 1- Düşen ışığı ölçenler: Objenin üzerine gelen ışığı ölçer. Önerdiği enstantane/diyafram değerlerini ayrıca makinede ayarlamak gerekir. 2- Yansıyan Işığı Ölçenler: Bu pozometre türü objeden yansıyan ışığı ölçmektedir. Makinenin içerisinde yer alabildiği gibi ayrıca bir araç olarak da kullanılabilmektedir.

    Focus Lock / Fokus Kilidi: Odak kilidi demektir. Optik zoom yapabilen fotoğraf makinelerinin tamamında bulunan ve odaklama yapılan nesneye kilitlenmeyi sağlayan bir özelliktir. Bu işlem deklanşöre yarım bastığınızda gerçekleşir. Mesela bir yola doğru kamerayı çevirip yarım deklanşöre bastığınızda netleme için makine hazırlanmış olur ki o yoldan daha sonra geçecek bir araba çekilmek istendiğinde deklanşöre hızlıca ve tam basılarak araba kareye oturtulmaya çalışılır ki daha önceden netleme kilitlendiğinden resimde odaklama yani netleme problemi yaşanmayacaktır.

    Kısmi Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, ışığı kadrajın merkezi ve yakın çevresindeki % 10 - 15'lik bir alandan okuduğu, genellikle kadrajın kenarlarında fazla aydınlık ya da çok karanlık alanlar olduğunda kullanışlı olan ışık ayarı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü