Eğitim Sitesi

İleti Nedir? İleti Hakkında Kısaca Bilgi

İleti Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak İleti:

Sanatçının ya da yazarın eseriyle iletmek istediği asıl düşünceye verilen addır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak İleti:

Mesaj. İletişim araçlarıyla okur ya da izleyicilere aktarılan olay ya da yorum.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak İleti:

Bir edebiyat eserinde sanatçının asıl iletmek istediği temel düşünce, verilmek istenen mesaj.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İleti:

Yazı veya sözle verilen, gönderilen bilgi, mesaj.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Nazım Birimi: Manzume ve şiirlerde, anlam bütünlüğü gösteren, yapıyı oluşturan, kendi içinde bağımsız dize veya dizeler topluluğu.

    Seyahatname: Gezilip görülen yerlerin birçok özelliği ile ilgili bilgi veren ve bu yerleri anlatan eserler.

    Geçiş: İki parafraf arasında bir düşünceden diğerine geçilirken bu fikirlerin bağlanması. Paragraflar arasındaki geçişin azlığı veya çokluğu yazının açık, doğal oluşuna göre değişir. Bağlanma açıksa geçişe gerek kalmaz. Geçişlerin kısa olmasına dikkat edilir. Geçiş için, fakat, bundan dolayı, kaldı ki gibi edatlar yeterli görülebilir.

    İcaz: Bir düşünceyi çok az sözcükle özlü bir şekilde anlatmadır. Kısaltmanın anlamı güçleştirmemesine dikkat edilir. Buna icaz-ı muhil denir. Az söz yüklü anlamla ifadeye makbul icaz denir. Atasözleri, vecizeler, hikmetli sözler bu gruba girer. Makbul icaz iki türdür: Hafz yoluyla icaz: Anlama zarar vermeyecek şekilde bazı sözcükler atılır. Bu cümle çıkarılarak da yapılabilir. Sözcük çıkarmaya icaz bi'l-harf denir. Örnek: Bir pâreye bini âferinin Pâpûşu atıldu Gevherî'nin Ziya Paşa Şair burada "papucu dama atıldı'yı "papucu atıldı" diye kısaltmış. İcaz, cümle çıkarılarak yapılırsa icaz bi'l cümel adını alır. Örnek: "Ahmet ders çalışsaydı'" Burada "başarılı olacaktı" cümlesi çıkarılmış. Tazammum yoluyla icaz: İfadeden sözcük ve cümle atılmadan yapılan icazdır. İki türü vardır. İcaz bi't-takdîr: Amaç az sözcükle anlatılırken ihatalı anlam da çıkar. Örneğin "Ateş düştüğü yeri yakar". İvaz bi'l-kasr: Hiçbir sözcük atılmadan anlamca zengindir. Örneğin "Akacak kan damarda durmaz" gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü