Eğitim Sitesi

İkindi Divanı Nedir? İkindi Divanı Hakkında Kısaca Bilgi

İkindi Divanı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İkindi Divanı:

Divan-ı Hümayunda sonuçlandırılamayan işlerin görüşülüp tamamlanması için sadrazamın konağında ya da sadrazamlık dairesinde Salı ve Perşembe günleri dışında ikindi namazından sonra kurulan divandır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Piskopos: Katoliklerde papazlığın en yüksek aşamasına ulaşmış olan, belli bir bölgenin din işlerini yürüten papazlara verilen san.

    Emir-i Dad: Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı. Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

    Kinin: Kınakına ağacının kabuğundan elde edilen ve sıtmanın sağaltımında kullanılan beyaz bir alkoloit.

    Şeyh Bedreddin Olayı: 15. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde gerçekleşmiş bir isyandır. Fetret Devrinden faydalanmak isteyen Şeyh Bedreddin isyan çıkardı fakat isyan uzun sürmedi. Şeyh Bedreddin ise 1420 yılında idam edildi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü