Eğitim Sitesi

İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Nedir? İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Hakkında Kısaca Bilgi

İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon) Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak İhtisas Komisyonu (Sürekli Komisyon, Daimi Komisyon):

Belirli bir alanda uzmanlaşmış bulunan ve belli sayıda milletvekilinden oluşan, her dönem kurulan komisyonlardır. İhtisas komisyonları işlerin mutfağını oluşturmaktadır. Tartışmaların büyük çoğunluğu komisyonlarda gerçekleştirilmektedir. Komisyonlar milletvekillerinin, bürokratlar ve STK temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundukları bir platform oluşturmaktadır. TBMM'de halen 17 ihtisas komisyonu bulunmaktadır.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Esas Komisyon: Nihai kararı veren ve raporu Genel Kurul görüşmelerinde esas alınan komisyondur. Kanun tasarı ve tekliflerinin TBMM Başkanlığı'nca komisyonlara havalesi sırasında hangi komisyonun esas komisyon olacağı belirlenir.

    Meclis Araştırması: Meclisin belirli bir konuda bilgi edinmek üzere bir Meclis Araştırması Komisyonu aracılığıyla yapmış olduğu incelemedir.

    İktidar: Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi.

    Kâtip Üye: Genel Kurul'da Genel Kurul'a hitaben evrakları okuyan, tutanak özeti, yoklama ve oy sayımı gibi hususlarda görevi olan Başkanlık Divanı üyesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü