Eğitim Sitesi

İçtihad (Öğreti) Nedir? İçtihad (Öğreti) Hakkında Kısaca Bilgi

İçtihad (Öğreti) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İçtihad (Öğreti):

Uygulanacak kuralın yasada ya da örf ve adet hukukunda açıkça ve hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde bulunmadığı durumlarda yargıcın ya da hukukçunun görüşünden doğan, yargı kuralı değerindeki sonuçtur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şeriat: Kuran'ın ayetlerine, Hz. Muhammed'in sözlerine ve yaptıklarına, bunlardan çıkarılmış yorumlara dayanan, insanın yaşamını, toplumsal yaşamı düzenleyici, Tanrısal olduğu için hiçbir zaman değişmeyecek olan dinsel kurallar bütünü.

    Azil: Görevden alma.

    Paşa: Osmanlı devletinde rütbesi albaydan büyük subaylara ve yüksek rütbeli sivillere verilen unvan. Aslı "Baş Ağa" dır. Bugün yalnız askerlere verilen ve general anlamında kullanılan unvan.

    Aşiret (Kabile-Uruk-Boy): 1- Aynı soydan gelen, göçebe ya da yarı göçebe yaşam sürdüren insan topluluğudur. Tarihsel olarak Cilalı Taş Devri'nde yaşayan, avcılık ve toplayıcılığın yanı sıra tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla yaşamını sürdürebilen, kulübeler yapmasını bilen, ok-yay ve tekerleği kullanabilen, topraktan kapkacak üreten, doğal önderlikle (yaşlılar kurulu) köylerde yaşayan sınıfsız (komünal-ortakçı) toplumdur. 2- Bir ataya bağlı insanlardan meydana gelen büyük bir aile, göçebe topluluğu anlamına da gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü