Eğitim Sitesi

Hisse-i Şayi Nedir? Hisse-i Şayi Hakkında Kısaca Bilgi

Hisse-i Şayi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hisse-i Şayi:

Ortak mülkiyet, ortak pay.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ahilik (Kardeşlik): 1- XIII. Yüzyılda Anadolu'da kurulan ve örgütlenmesi hızla yaygınlaşan, esnaf ve zanaatkârların ekonomik, toplumsal ve askeri dayanışma örgütüdür. Kurucusu Ahi Evran'dır. Özellikle Kösedağ Savaşı'ndan (1243) sonra Anadolu'da yok olan devlet otoritesinin yerini alarak, kentlerde ekonomik düzeni ve güvenliği sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna da destek veren Ahilik Örgütü, aynı zamanda bir Ahi şeyhi olan Osmanlı Sultanı I. Murat (1362-1389) tarafından kentlerde devlet otoritesini güçlendirmek amacıyla zayıflatılmışsa da ticarete getirdikleri ahlaki kurallar ve örgütlülükleri, Sanayi Devrimi'nin Osmanlı Devleti'ni olumsuz etkilemesine kadar varlığını sürdürmüştür. 2- Anadolu'da İslam inançları çerçevesinde oluşmuş esnaf yardımlaşma birliği. 3- Esnaf, zanaatçı, çiftçi gibi çalışma kollarını içine alan ve bu iş kollarının yararına çalışan ocak. Bu ocağa mensup olanlara Ahî denirdi. 4- Müslüman Türklerde ve özellikle Türkiye Selçukluları Devleti'nin parçalandığı dönemde sosyal düzeni korumak amacıyla oluşturulan ekonomik dinî teşkilâtın adı.

    Kölelik: Mülkiyet kavramının ortaya çıkması ve ilk devletlerin kurulmasından itibaren, muhtemelen Demir Çağı'ndan başlayarak, Ortaçağ'ın sonuna kadar devameden, esaret altında ve zorla çalıştırılarak artı değere el konulması durumudur. Roma İmparatorluğu yıkıldıktan sonra Ortaçağ'da yerini toprağa bağlı kölelik anlamına gelen serfliğe bırakmıştır.

    Buyruk: İslamiyet'ten önce Orta Asya Türk devletlerinde bakan görevini yerine getiren devlet görevlisidir.

    Cebeci: 1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı. 2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü