Eğitim Sitesi

Hiperfokal (Maksimum Alan Derinliği) Nedir? Hiperfokal (Maksimum Alan Derinliği) Hakkında Kısaca Bilgi

Hiperfokal (Maksimum Alan Derinliği) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Hiperfokal (Maksimum Alan Derinliği):

Diyaframın açıklığına bağlı olarak, sonsuzluğu kapsayacak biçimde bir alan derinliği elde etmek için mümkün olan en yakın netlenebilecek noktadır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Solarizasyon: Solarizasyon işlemi, normal geliştirme işlemi sırasında duyar katın çok kısa süreli olarak beyaz ışığa gösterilmesi ve daha sonra geliştirme işlemine devam edilmesidir.

    İndeksli renk modu: Bir görüntünün toplam en fazla 256 renkten oluştuğu renk modu. Renkli bir görüntü indeksli renk moduna dönüştürüldüğünde renkler 256 renk paletinden en yakın olanına dönüştürülür ve böylece bir renk sınırlaması yapılmış olur. Renk kalitesi çok fazla bozulmadan dosya boyutu düşürüldüğünden multimedya ve internette kullanım için elverişli bir renk modudur. (indexed color mode)

    Refleks Fotoğraf Makinesi (Single Lens Reflex /SLR): Fotoğraflanan objenin film üzerine görüntüyü ileten objektiften görülebildiği, diğer bir deyişle filme yansıyan görüntü ile vizörden görülen görüntünün aynı olduğu fotoğraf makinesi tipidir. Görüntünün netleme ekranına yansıtılabilmesi için kalkabilen bir ayna kullanılır. Bu yansıtılan görüntünün düzeltilmesi amacıyla da beşgen bir prizma bulunur.

    Interpolation / Interpolasyon: Yazılım aracılığıyla bir resim çözünürlüğünün ya da bir resim dosya büyüklüğünün gerçek halinden matematiksel algoritma ile daha büyük hale dönüştürülmesi demektir. Mesela 10 MB'lık bir resim dosyasının A3 ebatta basılabilmesi için Photoshop yazılımı aracılığıyla 40 MB'lık bir dosya haline dönüştürülmesi işlemi gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü