Eğitim Sitesi

Hidrojen Bağı Nedir? Hidrojen Bağı Hakkında Kısaca Bilgi

Hidrojen Bağı Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Hidrojen Bağı:

Hidrojenin F, O, N gibi elektron ilgisi büyük atomlarla oluşturduğu bileşiklerin sıvılarında molekülleri bir arada tutan bağlara hidrojen bağı adı verilir. HF, H2O, NH3 gibi polar bileşiklerde hidrojen bağları bulunur.

 

Biyoloji Terimi Olarak Hidrojen Bağı:

Eğer hidrojen atomu, iki atom arasında ortaklaşa kullanılıyorsa meydana gelen iki molekül arasındaki zayıf bir bağdır. Bu bağlar protein ve nükleik asitlerin yapısında birinci derecede önem taşır.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Kütle Numarası: 1- Kütle numarası = Proton sayısı + Nötron sayısı 2-Bir atomun çekirdeğinde bulunan nötronların ve protonların toplamı.

    İyonizasyon: Atomdaki proton sayısı, elektron sayısına eşit değilse bu atom, iyon olarak adlandırılır. İyonlar, oldukça kararsızdır ve yüksek enerjilerinden kurtulmak için başka iyon ve atomlarla elektron alarak ya da vererek etkileşime girer. Bu etkileşim sürecine, iyonlaşma (iyonizasyon) denir.

    Etüv: İçinde belirli bir sıcaklık elde edilerek kurutma, mikrop üretme ve dezenfekte veya sterilizasyon gibi gâyelerle kullanılan alete etüv denilir. Cihazlar iki kat saçtan olup, hava geçirmez bir de kapağı vardır. Kurutma ve nem alma gibi fizikî hâdiseler yanında bâzı kimyevî reaksiyonlar için lüzumlu yüksek sıcaklık derecelerini elde etmek için de etüvlerden faydalanılır. Mikrop üretmek için laboratuvarlarda kullanılan etüvler, gelişmeleri belirli bir sıcaklığı icâbettiren mikroplara müsâit sıcaklık şartları sağlamada kullanılır.

    Atom Kütlesi: Bir atomun atomik kütle birimi cinsinden kütlesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü