Eğitim Sitesi

Etüv Nedir? Etüv Hakkında Kısaca Bilgi

Etüv Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Etüv:

İçinde belirli bir sıcaklık elde edilerek kurutma, mikrop üretme ve dezenfekte veya sterilizasyon gibi gâyelerle kullanılan alete etüv denilir. Cihazlar iki kat saçtan olup, hava geçirmez bir de kapağı vardır. Kurutma ve nem alma gibi fizikî hâdiseler yanında bâzı kimyevî reaksiyonlar için lüzumlu yüksek sıcaklık derecelerini elde etmek için de etüvlerden faydalanılır. Mikrop üretmek için laboratuvarlarda kullanılan etüvler, gelişmeleri belirli bir sıcaklığı icâbettiren mikroplara müsâit sıcaklık şartları sağlamada kullanılır.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Etüv:

Ortam sıcaklığından 240 dereceye kadar ısınabilen ısıtıcı ve termostat donanımlarına sahip bir dolap. Rutubet tayinlerinde ve kurutma amaçlı kullanılır.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Formal Yük: Molekül içindeki yüke formal yük denir. Formal yük = Grup numarası - (Ortaklanmamış elektron sayısı + Bağ sayısı) şeklinde hesaplanır.

    Sübstitüent: Bir moleküle bağlı gruplara verilen genel ad.

    Etkin Çarpışma: Tepkimeye girenlerin tepkime ile sonuçlanan çarpışmaları.

    Molarite: Çözeltinin bir litresinde çözünmüş olarak bulunan maddenin mol sayısıdır. M harfi ile gösterilir ve birimi mol/litre dir. M = n / V n = çözünen maddenin mol sayısı (mol) V= hazırlanan çözeltinin hacmi (L) Örnek: 0,5 M 500 mL NaOH çözeltisinin hazırlanması 1 mol NaOH’in ağırlığı= 23g Na +19 g O + 1g H = 40 g/1 mol 500 mL = 0,5 L M= n/ V 0,5 (mol/L) = n / 0,5 L n = 0,5 (mol/L) x 0,5 (L) n = 0,25 mol n =m /MA 0,25 mol = m / 40g / mol m = 0,25 x 40 = 10 g 10 g NaOH katısı 500 mL’lik balonjojeye hassas olarak tartılır ve hacim çizgisine kadar saf su ile tamamlanarak 0,5 M NaOH çözeltisi elde edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü