Eğitim Sitesi

Hazine Açığı Nedir? Hazine Açığı Hakkında Kısaca Bilgi

Hazine Açığı Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Hazine Açığı:

Hazine, devletin harcama ve gelirlerinin gerçekleştiği soyut bir kasa olan kurumdur. Belli bir dönemde Hazine'nin kamusal giderlerinin finansmanı için yapılan ödemeler, toplanan kamu gelirlerini aşması durumunda Hazine açığı ortaya çıkar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Hesap: Ticarî işlemlerin belirlenmesi ve izlenmesinde kullanılan, parasal işlemlerin azalış veya artışlarının yazıldığı çizelge.

    Tasarruf: Tüketimin gelecekteki bir tarihe ertelenmesi sonucunda gelirin tüketime harcanmayan kısmıdır. Gelecekte daha fazla kazanç elde etme isteği veya ileride ortaya çıkabilecek beklenmedik durumlara karşı önlem alma içgüdüsü bireylerin tasarruf eğilimlerini artıran sebeplerdendir. (Savings)

    Yönetilen Dalgalı Kur Rejimi: Resmi bir kur hedefi olmaksızın döviz kurlarının serbest olarak piyasada belirlendiği, ancak otoritelerin piyasaya döviz satmak ya da piyasadan döviz almak suretiyle kurlara müdahale edebildiği kur rejimidir. (Managed Floating Exchange Rate Regime)

    TÜFE: TÜFE, açılımı Tüketici fiyat endeksi anlamına gelmektedir. Bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü