Eğitim Sitesi

Harita Nedir? Harita Hakkında Kısaca Bilgi

Harita Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Harita:

Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularda ilgili yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı olarak , belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı. Örnek: Türkiye fiziki haritası.

Bir Çizimin Harita Olabilmesi İçin;
1. Belli bir oranda küçültülmüş olmalı (Ölçek Olmalı)
2. Kuşbakışı görünüşü ile çizilmiş olmalı
3. Bir düzlem üzerine aktarılmış olmalı

 

Coğrafya Terimi Olarak Harita:

1- Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üstünde gösterildiği çizime harita denir.

2- Dünya'nın bütününün ya da bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmış şekline harita denir.
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;
- Kuşbakışı görünüme göre çizilmesi,
- Arazi üzerindeki uzunlukların belli bir oranda küçültülmesi gerekir.

3- Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağıdır.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Harita:

1. Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının belli ölçekte küçültülerek, bir altlığa çizilmiş şekline harita denir.

2. Coğrafya olgularının dağılımını bir plan üzerinde gösteren ölçekli çizimdir.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Harita:

Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Harita:

Yeryüzündeki bir bölgenin belirli bir ölçekte kağıt üzerine çıkarılması işi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Sivil Toplum Kuruluşu: Resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda çalışan kuruluşlardır. Üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alırlar, kâr amacı gütmezler ve gelirlerini bağışlar ya da üyelik ödemeleri ile sağlarlar. Sivil toplum kuruluşları; oda, sendika vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler, topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

    Birinci Elden Kaynak: Geçmişten günümüze kalan ve sanat değeri ne olursa olsun bütün kalıntılar, araç-gereçler, silahlar, çeşitli eşyalar, kitabeler, yıllıklar, tüm yazılı belgeler, paralar, madalyon ve mühürler birinci elden kaynaklardır.

    Antlaşma: 1. İki veya daha çok devletin saldırmazlık, savaşta iş birliği vb. konularda kararlaştırdıkları ilkelere uygun davranmayı kabul etmeleri durumu, ahit, pakt, muahede. 2. Bu durumu belirten belge.

    Heyelan: Taş, toprak ve kayaların eğimli arazilerde kayarak yer değiştirmesi olayına heyelan denir. Nedenleri: 1. Şiddetli yağışlar, 2. Eğimli arazi, 3. Yol yapım çalışmaları, 4. Ormanların yok edilmesi, 5. Şiddetli depremler

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü