Eğitim Sitesi

Harf Nedir? Harf Hakkında Kısaca Bilgi

Harf Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Harf:

Ses yolundan çıkarken gırtlak, damak, dişler ve dudaklar gibi herhangi bir engelle karşılaşmadan direkt çıkan seslere ünlü (sesli) harf denir.
Bir ünlüyle iyice uyuşmuş bir boğumlanma gürültüsüyle meydana gelen harflere de ünsüz (sessiz) harf denir.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Harf:

Bir dilin başlıca seslerini yazıda göstermeye yarayan ve alfabeyi oluşturan işaretlerden her biri. Dildeki en küçük birim, harftir. Türkçede 29 harf vardır. Türkçede a, b, c, d, f, g gibi.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Kuvvetsizlik: Sesiniz kuvvetsiz ve yetersiz olabilir. Bu da hafif sesle konuşma alışkanlığından ve alıştırma yapmamaktan meydana gelmektedir. Konuşurken seslerin kuvvetsiz, cılız bir şekilde çıkması, konuşulan kişinin konuşmanızı anlamamasına bunun sonucunda iletişim sorunları yaşanmasına meydan vermektedir.

    Yazı Dili: Yazı dili, adından anlaşılacağı üzere yazıda kullanılan dildir. Dilde birliği, anlaşma kolaylığını sağlamak için kullanılan kitap dilidir, kültür dilidir, edebî dildir. Konuşma dilinin her bölgenin doğal, günlük dili olmasına karşılık yazı dili, okuma yazmada kullanılan ortak dildir.

    Bariton: Orta kalınlıktaki erkek sesleri.

    Ağız: 1. Ulusal sınırlar içinde kullanılan dilin farklı coğrafi bölgelerdeki söyleyiş biçimine ağız denir. Karadeniz ağzı, İstanbul ağzı, Ege ağzı vs. ● Her dil veya lehçenin kendi içinde ağızları vardır. ● Ağızlar halkın kullandığı doğal konuşma biçimleridir. ● Gelişmiş her dilin içerisinde yeni ve farklı ağızlar ortaya çıkabilir. ● Ancak, her dilin tek bir edebi ağzı vardır. ● Türkiye Türkçesinin edebi ağzı İstanbul ağzıdır. 2. Herhangi bir dil veya lehçenin daha çok söyleyiş (telaffuz) özelliklerine bağlı olarak oluşan mahalli kollarıdır. Her dil veya lehçenin kendi içinde ağızları vardır. Ağızlar halkın kullandığı doğal konuşma biçimleridir. Gelişmiş her dilin içerisinde yeni ve farklı ağızlar ortaya çıkabilir. Ancak, her dilin tek bir edebi ağzı vardır. Türkiye Türkçesinin edebi ağzı İstanbul ağzıdır. Örneğin; Türkiye Türkçesinin Erzurum, Trabzon, Denizli gibi çok sayıda ağzı mevcuttur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü