Eğitim Sitesi

Kuvvetsizlik Nedir? Kuvvetsizlik Hakkında Kısaca Bilgi

Kuvvetsizlik Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Kuvvetsizlik:

Sesiniz kuvvetsiz ve yetersiz olabilir. Bu da hafif sesle konuşma alışkanlığından ve alıştırma yapmamaktan meydana gelmektedir.

Konuşurken seslerin kuvvetsiz, cılız bir şekilde çıkması, konuşulan kişinin konuşmanızı anlamamasına bunun sonucunda iletişim sorunları yaşanmasına meydan vermektedir.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Ses Tonu: Sesin alçalıp yükselmesi, azalıp çoğalmasıdır. Değişik ses tonlarını çıkarmak konuşmayı daha ilgi çekici ve anlamlı yapar. Konuşmaya renk ve çeşit kazandırır. Böylece, konuşma tekdüzelikten (monotonluktan) kurtulmakta, dinleyicinin ilgisi çekilmektedir.

    Konuşma Kusurları: ● Ana dili iyi kullanamamak, ● Yerel ağızla konuşmak, ● Ses tonunu ayarlayamamak, kontrol edememek, ● Sözcükleri doğru telaffuz edememek, ● Konuşmayı gereksiz yere uzatmak, ● Kendini övmek, yapmacık davranışlarda bulunmak, ● Eleştiriye kapalı olmak, ● Beden dilini, mimikleri doğru kullanamamak, ● Argo ve kaba sözler kullanmak, ● Heyecanını yenememek, ● Sözcükleri tekrarlamak, ● Eee..., ııı..., aaa... gibi sesler çıkarmak.

    Ünlü (sesli) harf: Ses yolundan çıkarken gırtlak, damak, dişler ve dudaklar gibi herhangi bir engelle karşılaşmadan direkt çıkan seslere ünlü (sesli) harf denir.

    Diksiyonun Kuralları: ● Hece ve sözcük vurgusuna dikkat etmek, ● Sesleri doğru boğumlamak, ● Jest, mimiklere dikkat etmek, ● Yerinde ve doğru tonlama yapmak, ● Sözcüklerin anlam değerlerine göre sesi kullanmak, ● Uzun ve kısa heceleri doğru söylemek, ● İşitilebilir bir sesle konuşmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü