Eğitim Sitesi

Halifelik Nedir? Halifelik Hakkında Kısaca Bilgi

Halifelik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Halifelik:

Hz. Muhammet'in 632 yılında ölümünden sonra O'nun peygamberlik dışındaki görevlerini yerine getiren kişilerin makamına verilen addır. İlk dört halifeden sonra (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) 661-750 yıllarında hali-felik Emevi Hanedanının eline geçmiş, en merke-ziyetçi ve en otoriter zamanını yaşamıştır. 750-1258 yılları arasında Abbasiler hüküm sür-müştür. X. yüzyıl'dan itibaren devlet otoritesi gücünü yitirince, Tavaif-ül Müluk devletleri kurulmuş ve halifeler siyasal güçerini yitirmişler-dir. 1258-1517 yıllarında Abbasi Halifeliği Memluk Sultanlığının korumasında dinsel görev-lerini sürdürebilmiştir. I. Selim'in (Yavuz) Mı-sır Seferi'yle Memluk Sultanlığı yıkınca, hali-felik Osmanlı padişahları tarafından

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tanzim: Sıraya koyma, sıralama.

    Tarumar: Dağınık, karışık, perişan.

    Biat: 1-İslam toplumlarında hükümdarların dinsel yargı gücüne sahip olabilmeleri, meşru (yasal) ve yetkili sayılabilmeleri için halktan aldıkları söz, bağlılık andı veya yetkisidir. 2-Bir kimsenin devlet başkanlığını ya da hükümdarlığını tanımak.

    Ula (Ulâ): Mülkiyede (idarî işlerde) görev yapanlara verilen unvanlardan biri. Bir rütbe. Bu rütbede olanlar 'rical'den (ileri gelen devlet adamlarından) sayılır ve protokolde özel yerleri olurdu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü