Eğitim Sitesi

Güvenoyu Nedir? Güvenoyu Hakkında Kısaca Bilgi

Güvenoyu Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Güvenoyu:

Kurulmuş bir hükümetin göreve devam edebilmesi için gerekli olan TBMM desteğidir. TBMM’nin, bir bakana veya başbakanın şahsında hükümete desteğinin var olup olmadığı, yapılan oylamayla anlaşılır. Anayasa gereği, yeni bir hükümet kurulduğunda ya da hükümet veya meclis üyeleri bu yönde istemde bulunduğunda güvenoyu aranır.

 

Siyaset Terimi Olarak Güvenoyu:

Kurulmuş bir hükümetin göreve devam edebilmesi için sahip olması gereken TBMM desteğidir.

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Cümle: Madde içerisinde tek başına bir hüküm bildiren ve nokta ile biten kelime dizisidir. Bir kanun metni, kanun yapım tekniği bakımından madde, fıkra, bent, alt bent, cümle ve ibarelerden oluşur.

    Millî Savunma Komisyonu: İçtüzük’ün 20. maddesinde sayılan TBMM ihtisas komisyonlarından biridir. Temel görevi, TBMM Başkanlığı tarafından kendisine havale edilen millî güvenlik, savunma, Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevli veya emekli personeline ilişkin bu personelin beslenmesi, eğitimi, özlük hakları, harcırah düzenlemeleri ile mesleğe alınma, çıkarılma veya meslekte yükselmeleri ve benzeri konulardaki kanun tasarı ve tekliflerini görüşmektir.

    Son Söz Milletvekilinindir Kuralı: Genel Kurulda görüşülmekte olan bir hususta son konuşmanın komisyon, siyasi parti grupları veya hükûmet adına yapılması durumunda talebi hâlinde bir milletvekiline söz verilmesi zorunluluğudur.

    Başlangıç Kısmı: Anayasa’nın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirten, Anayasa metnine dâhil olan ve maddelerden önce yer alan Anayasa bölümüdür. Dibace olarak da adlandırılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü