Eğitim Sitesi

Gürz Nedir? Gürz Hakkında Kısaca Bilgi

Gürz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Gürz:

Eskiden silah olarak kullanılan ağır topuz. Eskiden silâh olarak kullanılan bir topuza şeşper de denirdi. (Türkçesi Bozdoğan dır).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tavaif-i Mülük Devletleri: Emir'ül Ümeraların (Valiler) Halifeyi dinlemeyerek başlarına buyruk hareket etmeleri Abbasi Devleti'nin dağılmasını hızlandırmış ve Abbasi toprakları üzerinde "Tavaif-i Mülük" adı verilen devletler ortaya çıkmıştır. Tevaif-i Mülük Devletleri; 1. Tolunoğulları 2. İhşidoğulları 3. Samanoğulları 4. Büveyhoğulları 5. Fatımiler 6. Tahiroğulları 7. Saffariler 8. İdrisoğulları 9. Ağlebiler

    Sarayağası: Osmanlı İmparatorluğu'nda, saraylarda oturanlara hizmet etmekle, sarayları korumakla görevli kimse.

    Çin Seddi: MÖ: 210 yılında tamamlanan, Çin'i kuzeydeki göçebe toplulukların (özellikle Hunların) saldırılarını önlemek amacıyla yapılan insan yapısı en büyük duvardır. Çin Seddi, ortalama bir kaç yüz metrede bir yapılan kulelerle desteklenmiştir. Uzunluğu 2.400 Km. ve yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişmektedir. Üzerinde 4 metre genişliğinde bir yol vardır.

    Talas Savaşı: Nedeni : Çinliler ve Arapların Orta Asya'yı denetim altına almak istemeleri. Çinliler, Orta Asya'yı denetimleri altına almak amacıyla 747 yılında Türkistan'a sefer düzenledi. Abbasiler, Karluk, Yağma ve Çiğil Türkleri'nin yardımı ile 571 yılında Talas'da Müslümanlar Çinlileri yendi. Sonuçları : 1. Orta Asya Çinlileşmekten kurtuldu 2. Türkler, İslamiyet'i kabul etmeye başladı. 3. Kağıt, matbaa, barut, pusula gibi Çinlilerin geliştirdiği aletler, Müslümanlar tarafından öğrenilmeye başlandı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü