Eğitim Sitesi

Gravür Nedir? Gravür Hakkında Kısaca Bilgi

Gravür Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Gravür:

1. Ağaç, taş veya metal bir levhanın oyularak işlenmesi ve bunun bir yüzeye basılması tekniği.

2. Bu teknikle yapılmış resim.

3. Çeşitli kazıma teknikleri kullanarak ahşap veya metal levhalarla yapılan baskı.

 

Tarih Terimi Olarak Gravür:

Ağaç ya da madenî levhalar üzerine kazılarak yapılan resim.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Gravür:

Ağaç veya maden üzerine kazılarak yapılan kalıplardan kağıda basılan resim, kazıma resim.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Gravür:

Ağaç, taş veya metal bir levhanın oyularak işlenmesi ve bunun bir yüzeye basılması tekniği ya da bu teknikle yapılmış resim.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Röprodüksiyon: 1- Bir tablonun aslına uygun baskı kopyası, özellikle resmin çoğaltılması. Bu işlem genellikle basım yöntemleri kullanılarak yapılır. Bir sanat eserinin bu anlamda çoğaltılması ve röprodüksiyon sayılabilmesi için, özgün yapıtın gerçekte tek nüsha olarak yapılmış olması gerekir. Röprodüksiyonu kopyadan ayıran özellik, onun taklit olmayıp, yalnızca özgün yapıtın özgün tekniği dışında bir teknikle yaniden üretilmesidir. 2- Bir sanat eserinin aslını bozmadan yapılan taklidi, çoğaltımı.

    Savat: Metal yüzey, özelliklede, gümüş üzerinde derin olmayan oyuklar açılıp içine siyah renkli bir eriyik doldurularak yapılan bezemedir.

    Konsol: Ana yapıda dışarıya taşan kısımları destekleyen, çıkıntı oluşturan kısımların altına konan dirsek şeklindeki taştan destek.

    Urna: Antik Roma'da taş, pişmiş toprak ya da tunçtan yapılan vazoya benzer kapaklı veya kapaksız kap. Sıvıların konulması için kullanıldıkları gibi, ölülerin küllerinin korunması amacına da hizmet ederlerdi. Ölülerin küllerinin içine konduğu urnalar üzerinde bir yazıt yeri bulunur ve buraya ölünün adı yazılırdı. Urnaların bezemeli ya da sade olanları vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü