Eğitim Sitesi

Gider Nedir? Gider Hakkında Kısaca Bilgi

Gider Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Gider:

Bir mal veya hizmet alımı ile ilgili olarak, bir şirketin varlıklarında ortaya çıkan eksilme veya borçlarda görülen artma.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gider:

Bir iş için veya bir ürün almak için harcanan paranın bütünü, masraf.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gider:

Gelir elde etmek amacı ile yapılan aktif tükenmeleridir. Aktifte (varlıklarda) bir azalmayı ifade eder.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Fiyat İstikrarı: Para politikasının uzun dönemli temel amaçlarına (büyüme ve istihdam) yönelik olarak ekonomik birimlerin karar alma süreçlerinde etkili olmayacak ölçüde düşük ve istikrarlı bir enflasyon oranını ifade eder.

    Reverse Repo: Bir kıymetin belli bir tarihte, belli bir orandan geri alım vaadi ile satımını ifade eder. Merkez bankası açısından reverse repo işlemi Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde, piyasadan, işlem vadesi süresince, verilen kıymetler karşılığında geçici olarak para çekilmesini ifade eder.

    Döviz Kredisi: Türkiye'ye döviz girdisi sağlayabilecek faaliyetlerin (ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin) finansmanı amacıyla kullandırılan bir kredi türü.

    Para Kurulu (Currency Board): Döviz kuru rejimlerinden biridir. Bu tür bir uygulamada, ulusal paranın değeri yabancı bir para birimine veya yabancı para birimlerinden oluşan bir sepete karşı sabitlenir. Para politikası uygulaması açısından bakıldığında parasal tabanın sadece yabancı para karşılığında yapılan işlemlerle değişmesine izin verir. Diğer bir deyişle, merkez bankasına önceden belirlenmiş sabit bir kurdan döviz satıldığı zaman para miktarı artar, merkez bankasından döviz alındığı zaman azalır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü