Eğitim Sitesi

Gezegen Nedir? Gezegen Hakkında Kısaca Bilgi

Gezegen Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Gezegen:

Yıldızların çekim alanlarında bulunan ve yıldız çevresinde dönen gök cisimleridir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gezegen:

Bir yıldızın, özellikle Güneş'in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır. Gezegenler, Dünya'ya yakın oldukları için, gökyüzündeki yerleri zamanla değişir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gezegen:

1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır.

2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder.

3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.

 

Fizik Terimi Olarak Gezegen:

Güneş çevresinde dolanan ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Enlemin Etkileri: (Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe değişen özellikler) 1. İklim. 2. Güneş ışınlarının düşme açısı. 3. Sıcaklık dağılışı. 4. Deniz suyu sıcaklık ve tuzluluk oranı. 5. Gece ile gündüz arasındaki zaman farkı. 6. Kalıcı kar sınırı yükseltisi. 7. Yerleşme ve tarım faaliyetlerinin sınırı. 8. Bitki örtüsü ve çeşitliliği. 9. Toprak çeşidi. 10. Akarsu rejimleri. 11. Tarım ürünü çeşitliliğini. 12. Yerleşim biçimi. 13. Nüfus Dağılışı. 14. Hayvanların dağılışını. 15. Dünyanın dönüş hızı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır.

    Beslenme Zinciri: 1- Bir organizmanın bir sonraki organizma için besin oluşturduğu organizmalar dizisi. 2- Her biri kendisinden sonraki tarafından yendiği için aralarında beslenmeye dayanan bağlantılar bulunan canlılardan oluşan zincir.

    Jet Rüzgârları (Yüksek Batı Rüzgârları): Atmosferin üst kısımlarında batı rüzgârlarına ters yönde esen rüzgârlar.

    Jeomorfoloji: 1- İç ve dış kuvvetlerle oluşan yer şekillerini inceleyen, tanımlayan, bunların oluşum, değişim ve dağılışlarını ortaya koyan bilim dalı 2-Yerşekillerinin oluşum, özellik, dağılış ve etkilerini inceleyen bilimdir. 3-Yer'in yüzey şekillerinin tanımlanmasını ve oluşum süreçlerinin açıklanmasını konu edinen bilim dalıdır. Yer şekli bilimi. Yerbiçimbilim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü