Eğitim Sitesi

Genotip Nedir? Genotip Hakkında Kısaca Bilgi

Genotip Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot… olması gibi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Genotip:

Canlının sahip olduğu genlerin toplamı.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu ,büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Genetik Terimi Olarak Genotip:

Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur.

Örnek: Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot... olması gibi.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin zigot oluşumuyla birlikte sahip olduğu , büyük ölçüde ömür boyunca değişmeden kalan bireyin taşıdığı genlerin tümüne denir.

 

Arıcılık Terimi Olarak Genotip:

Bir bireyin sahip olduğu genler toplamı veya aynı genetik yapıyı paylaşan tüm bireyler topluluğu.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Antipot Çekirdek: Çiçekli bitkilerde megaspor ana hücresi üç kez mitoz bölünme geçirerek n kromozomlu sekiz adet çekirdek oluşturur. Embriyo kesesininde bulunan bu sekiz çekirdekten üçü antipot hücrelerdir. Bu çekirdekler spermler tarafından döllenmez.

    Pseudocoelomata: Gerçek söloma sahip olmayan canlılar. Embriyonel dönemdeki blastosöl'ün devamıdır. Sadece dış kısmı mezoderm ile çevrilidir.

    Canlılık özellikleri: Beslenme, enerji üretme, protein sentezleme, kalıtsal madde taşıma, hareket etme, çoğalma gibi özelliklere canlılık özellikleri denir.

    Millî Parklar: Bilimsel ve estetik bakımdan ulusal ve uluslar arası önemi bulunan doğal ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip bölgeler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü