Eğitim Sitesi

Gamet Nedir? Gamet Hakkında Kısaca Bilgi

Gamet Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Gamet:

Erkek ve dişi üreme hücresine verilen ad.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gamet:

1- Eşeyli üreyen canlılarda n kromozomlu olgunlaşmış üreme hücresi.

2- Erkek ve dişi üreme hücresine verilen ad.

 

Biyoloji Terimi Olarak Gamet:

1. Dişi veya erkek üreme hücrelerine verilen genel ad. Eşeysel üremede birleşip kaynaşan yumurta ya da sperm, birleşme sonunda yeni bir fert gelişimini başlatır.

2. Eşeyli üreyen canlılarda diploit (2n) kromozomlu eşey ana hücrelerinden mayoz bölünme ile oluşan haploit (n) kromozomlu eşey hücrelerine gamet (üreme hücresi) denir.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Rekombinant DNA: Farklı biyolojik kaynaklardan elde edilen DNA moleküllerinin birleşmesinden oluşan yapı. Hücre sıvısında ve çekirdeğinde bulunan kimyasal bir maddedir. Protein sentezlemesi başta olmak üzere hücre içi kimyasal faaliyetlerde çok önemli bir rolü vardır. Yapısı DNA'ya benzer. Ama her biri farklı işlevlere sahip birkaç cinsi vardır.

    Genetik Kod: mRNA boyunca üçlü gruplar halinde bulunan ve protein sentezleme sırasında üretilen aminoasit dizilerinin düzenini belirleyen nükleotid dizileri.

    Ribozomal RNA: Hücre ribozomlarında bulunan bir çeşit RNA.

    Gen Klonlaması: Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra bu bakteri aracılığı ile pek çok kopyasının üretilmesi işlemine gen klonlaması adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü