Eğitim Sitesi

Eyvan Nedir? Eyvan Hakkında Kısaca Bilgi

Eyvan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Eyvan:

Bir tarafı dışarıya açık olan oda.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Eyvan:

Üç tarafı ve üstü kapalı, bir tarafı bütün genişliği ile bir avluya ya da diğer bir mekana açılan yapı birimi.

 

Sanat Terimi Olarak Eyvan:

1. Üç tarafı ve üstü kapalı, bir tarafı bütün genişliği ile bir avluya ya da diğer bir mekâna açılan yapı birimi.

2. Üç yönden kapalı, bir yönden dışa açılan ve tonozla örtülü mimari mekân.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Eyvan:

Bir tarafı dışarıya açık olan oda, teras.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ulusçuluk: Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir. Ulusunu sevmek, onun geçmişine bağlılık, geleceği ve yükselmesi yolunda çalışmak temeline dayanan ve bir ulusun ancak kendine ve kendi değerlerine dayanarak yaşayabileceğine inanan görüş.

    Onlu Teşkilat: Tarihte düzenli ilk Türk ordusunu Mete Han MÖ 209'da kurmuştur. Mete Han'ın ordusunda, 10 000 atlıdan oluşan en büyük birlik "tümen" olarak adlandırılmıştır. Tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına tümenbaşı, binbaşı, yüzbaşı ve onbaşı rütbelerine sahip komutanlar görevlendirilmiştir. Mete Han'ın kurduğu bu sisteme onlu teşkilat adı verilmiştir. Onlu teşkilat, günümüze kadar hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiştir. Asya Hunları, Avrupa Hunları, Kök Türkler, Selçuklular ve Osmanlılar Dönemi'nde Türk ordusu bu sistem sayesinde dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur. Ayrıca geçmişten günümüze dünyadaki modern ordular, bu onlu teşkilatı temel alarak ordularını bu şekil düzenlemiştir. Türk toplumlarındaki onlu teşkilatın sosyal ve idari açıdan iki önemli işlevi vardır. Bunlardan biri devlet güçlerinin tümü (boy, soy gibi) ayrımlara bakılmadan onlu sisteme göre bölünmüş ve merkezden atanan komutanlar aracılığı ile hükümdara bağlanmıştır. Böylece herkesin birbirine yardımcı olduğu bir millet birliği meydana getirilmiştir. İkinci işlevi de devletin bütün idarecileri, aynı zamanda asker oldukları için ordunun görev ciddiyeti sivil ve idari yapıya yansımıştır. Böylece devletin askerî disiplin içinde çalışması temin edilmiş ve bu durum Türklere neden ordu-millet denildiğini de açıklamıştır. Kaynak: Tarih 9 Ders Kitabı (MEB)

    Araştırmacı Tarih: Yer ve zaman verilerek, olayların neden ve sonuçlarını objektif bir biçimde inceleyerek, aralarında bağlantı kurmaya çalışan tarih çeşididir. Olaylar ince ayrıntılarına kadar incelenir. XIX. Yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Tarih yazıcılığının son aşamasıdır. Alman Leopold Van Ranke ilk temsilcilerindendir. Günümüz modern tarih anlayıştır.

    Sıkıyönetim: Savaş durumu, ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda, yurtta güvenliğin sağlanması korunması için, ordunun yardımıyla sağlanan ve özgürlükleri geçici olarak kısıtlayan yönetim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü