Eğitim Sitesi

Eşkal Defteri Nedir? Eşkal Defteri Hakkında Kısaca Bilgi

Eşkal Defteri Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Eşkal Defteri:

Osmanlılar zamanında çeşitli devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere toplanan Hristiyan çocuklarının kimliklerine dair bilgilerin bulunduğu defter.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Birleşik Devlet: Devleti otoritesi birliği oluşturan ülkeler birliği.

    Zımmi: Osmanlı Devleti'nin hâkimiyeti altında yaşayan gayrimüslim (Müslüman olmayan) halk. Devletin kendilerine sağladığı koruma karşılığında devlete vergi ödüyorlardı.

    Otlukbeli Savaşı: Osmanlılar ile Akkoyunlu Devleti arasında Anadolu'da egemenlik kurma mücadelesi bulunmaktaydı. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Karakoyunlu Devleti'ni yıkarak, Sivas'a kadar gelmişti. Candaroğulları ve Karamanoğlu beyleri de Uzun Hasan'a sığınmıştı. 1473 tarihinde yapılan Otlukbeli Savaşı ile Akkoyunlu Devleti yenildi.

    Aton: Mısır Firavunu IV. Amenofis'in çabalarıyla yaratılmaya çalışılan dinsel inanışın tek ve yarısoyut tanrısıdır. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakda tapınılırdı. Tarihte ilk soyut tek tanrı inanışını yerleştirmeye çalışan IV. Amenofis'in ölümünden (MÖ 1352) sonra, Amon rahipleri yeniden etkinlik sağlayarak, bu inanışı yok ettiler ve Mısır'ı eski inanışına döndürdüler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü