Eğitim Sitesi

Entonasyon Nedir? Entonasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Entonasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Entonasyon:

Doğru tonlama. Ses yüksekliğinin ve derecelerinin uyumlu denetimiyle tam sesi verebilme. Intonation (Fr.).

 

Edebiyat Terimi Olarak Entonasyon:

Cümlede heceler, kelimeler ve daha büyük anlamlı gruplar üzerindeki seslerin alçalıp yükselmesi. Konuşmacının anlatmak istediği anlama yardımcı olur. Dinleyicileri duygulandıran, heyecanlandıran, coşturan özellikler taşır. Cümlenin yapısına göre değişiklikler gösterir. Bazen cümlelerin anlamını da belirler.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Anahtar: Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

    Ses Dizileri: Belli oktav içindeki belli ses ve aralık düzenine "dizi" denir. Dizi, bir müzik sistemine temel olan belirli perdelerdeki seslerin sıralanmasıyla oluşur. Bu sıralanış biçimi müzik türlerine, bölgelere göre değişir. Dizileri altı kümede toplayabiliriz. 1. Pentatonik diziler 2. Modlar 3. Makam dizileri 4. Tonal diziler 5. Caz müziği dizileri 6. Atonal diziler Günümüzde müzik eğitiminde yaygın olarak kullanılan dizi tona dizidir. Özellikle Batı müziğinde fazlaca kullanılan tonal dizi, Dünya'da evrensel kullanılan bir yapıya kavuşmuştur.

    Solunak: Soluk alma belirteçine "Solunak" denir. Dizeğin üst yanına konulan bir virgül (,) ile gösterilir. Solfej okunurken, solunak olan yerde soluk alınır; başka yerde soluk alınmaz.

    Quartett (Kuartet): Dört ses veya dört alet için yazılan müzik parçası. Gerek vokal ile gerek yalnız müzik aletleriyle sunulan müzikte en uygun gruplanma şeklidir. Çalgısal oda müziğinin en çok sevilen ve sunulan şekli kuartettir. Kuartet sonat formunda yazılır yani üç veya dört kısımdan oluşur. Eserde yer alan çalgılar yaylı çalgılar ise genelde; 1. keman, 2. keman, viyola, viyolonsel şeklinde sıralanırlar. Bazen dört nefesli çalgı için "nefesli çalgılar kuarteti" veya üç farklı çalgıya piyano eşliğiyle "piyanolu kuartet" yazılır. Yaylı çalgılar kuarteti için en güzel eserleri klasik devir verdi. Bu türün ilk büyük bestecisi Joseph Haydn'dır. Mozart, Beethoven, Schubert gibi besteciler ve onlardan sonra gelen romantik besteciler müzik edebiyatının bu türüne etkili eserler bıraktılar. Ondokuzuncu ve Yirminci Asırların en ünlü yaylı çalgılar kuarteti çalan grupları "genellikle birinci kemacının adıyla anılmak üzere" şunlardır: Schuppanzigh - Qu, Bohemya - Qu, Joachim - Qu, Gürzenich - Qu, Capet - Qu, Gewandhaus - Qu, Budapeşte - Qu, Havemann - Qu, Pro Arte - Qu, Quartetta di Roma, Strub - Qu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü