Eğitim Sitesi

Düşünce (Zihinsel Etkinlik) Nedir? Düşünce (Zihinsel Etkinlik) Hakkında Kısaca Bilgi

Düşünce (Zihinsel Etkinlik) Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Düşünce (Zihinsel Etkinlik):

Zihinsel etkinlik konuşmanın görsel ve işitsel ögelerle ifade edilmesinden önceki süreçtir.
Konuşmacı işe önce zihinsel oluşumlarla başlar, sonra bu oluşumları dilin kalıplarına aktarır, bu kalıpları seslendirir, en sonunda da jestlerle, ses ve söz halinde sunar.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Gecikme: Konuşmada akıcı olamama durumu.

    Tutukluk: 1. Bir hece üzerinde takılıp kalma, heceyi veya kelimeyi tekrarlama durumudur. 2. Bir hece üzerinde takılıp, o heceyi birkaç defa yinelemek demektir. Kekemelikle karıştırmamak gerekir. Kullanılan kelimelerin anlamını iyice bilmemekten, kararsızlıktan ya da heyecandan ileri gelir. Tutukluğun ortadan kaldırılabilmesi için "kendine güven" şarttır. Kelimeler arasında uzun duraklar vermek, yok yere "aaa", "hımmmm", "ııııı", "eeeeee" gibi nidalar kullanmak da tutukluk oluşturur.

    Kısalma ve Uzama: Alınma sözcüklerdeki uzun ünlüler çoğunlukla korunmakla birlikte bu ünlülerin bir bölümü Türkçeye uyum sağlayarak kısalmıştır. Sözcük yalın olduğunda kısa söylenen bu ünlüler, eklenmeyle bir açık seslem ünlüsüne dönüşünce eski uzunlukları yeniden ortaya çıkar. hukuk > huku:ku vücut > vücu:du hesap > hesa:bı cevap > ceva:bı

    Tonlama: 1. Duyguların veya düşüncelerin gereğine göre bir uyum içinde, seslerin yükseltilip alçaltılmasına tonlama denir. 2. Konuşanın önem verdiği, anlam katmak istediği kelimelerde başvurduğu ton, kelime ve heceler arasında yükseklik ve yoğunluk bakımından meydana getirdiği farklara tonlama adı verilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü