Eğitim Sitesi

Döşeme Nedir? Döşeme Hakkında Kısaca Bilgi

Döşeme Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Döşeme:

Türk halk hikayelerinin başında geçen seçili sözler. Ayaklı saya da denir. Arapça mukkaddime ve medhal, Farsça dibâce'nin karşılığıdır. Döşeme başlama adlı girişle başlar. Sonra duruma göre yalan veya tanrı, yaratılış üzerine bir destan, bir yurt veya savaş destanı söylenir. Ardından asıl esere ya da anlatıma geçilir.

 

Tiyatro Terimi Olarak Döşeme:

Türk Halk Edebiyatında "başlangıç" karşılığı kullanılan bir kelime.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Döşeme:

Döşeme, binada katları birbirinden ayıran, üzerine gelen yükleri taşıyarak mesnetlere nakleden yapı elemanlarıdır. Döşemeler; ahşap, kagir, betonarme ve çelik malzemelerden yapılırlar.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Öz Şiirciler: Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı, anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.

    Edebiyat Tarihi: Bir milletin bilinen ilk ürünlerinden başlayarak bütün edebî eserlerini, bunların yazarlarını, edebî tür ve dönemleri inceleyen ve yorumlayan bilim dalı.

    Arkaizm: 1- Bir anlatıda dilden kaybolmuş ya da geçerliliğini yitirmiş sözcüklere ya da sözdizimlerine yer verme sanatı. 2- Bir dilin eskimiş sözcüklerini ya da cümle kuruluşlarını kullanarak edebi eser yaratma. Bu eserlere arkaik denir.

    Cevaz-Î Edebî: Sözcüğü vezne uydurmak amacıyla bazı değişikliklerle kullanılması, hecelerin, seslerin ucun ya da kısa okunması şeklinde yapılan yanlışları hoş karşılama. Şiirde böyle kullanışlar "kusur" kabul edilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü