Eğitim Sitesi

Dor Düzeni Nedir? Dor Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

Dor Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Dor Düzeni:

Yunan mimarlığında bir tapınak üslubu.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Dor Düzeni:

1- Antik mimarlıkta kullanılan düzenlerin kurallara en bağlı olanı. Ahşap tekniğine özgü detayların taşa geçirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

2- Yunanistan'daki tapınaklarda çok sık, Anadolu'da ise ender kullanılan mimari düzene verilen ad. Bu düzende sütunlar doğrudan taban düzlemine oturur ve sütun kaidesi yoktur. Sütun gövdesinde genellikle yirmi adet sığ yiv, keskin bir kenar oluşturacak biçimde birleşir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Mükebbire: Son cemaat yerinde imamın sesini arkadaki cemaate iletenin durduğu balkonumsu çıkıntı yeridir.

    Abanoz: Çok sert, dayanıklı, siyaha yakın koyu renkte, oymacılıkta kullanılan tropik ağaç türü.

    Barok: 1. Formları şişirilmiş çıkıntılar biçiminde, yüzeyleri ise düzenli olmayan çıkıntılarla belirten, 1600 ile 1750 yılları arasındaki Avrupa'da oluşmuş bir sanat stili. 2. MS 1600-1750 yılları arasındaki klasik sanatı izleyen resim ve mimarlık üslubu.

    Sentetik Kübizm: Obje ve subjelerin temel geometrik biçimlere indirgeyen kübizmin ilk dönemi "Analitik kübizm" olarak isimlendirilir. 1915 sonrasında ise "Sentetik kübizm" ismi verilen ikinci bir kolu ortaya çıkmıştır. Kübistler bir nesneyi farklı ve çok yönlü bakış noktalarından resmetmişlerdir. Kübist resimde biçim sorunu ön plana gelmiş, renk arka plana itilmiştir. Yan yana aynı yüzey üzerinde farklı malzemelerin kullanılması olayı sentetik resmin yolunu açmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü