Eğitim Sitesi

Devletleştirme Nedir? Devletleştirme Hakkında Kısaca Bilgi

Devletleştirme Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Devletleştirme:

Özel girişimin elinde bulunan sanayi, ticaret ve hizmetlerin kamu yararı amacıyla devlet mülkiyeti ve yönetimi altına alınması. Özel mülkiyetin toplumsal mülkiyete dönüştürülmesi anlamına gelen kamulaştırmadan daha geniş kapsamlıdır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İslambol: İstanbul'a verilen adlardan biri.

    Acemi Oğlanı: Yeniçeri olmak üzere Acemi Ocağı'nda eğitim gören devşirme ya da tutsak genç.

    İl: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır. 2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla; Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet) yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi. 3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

    Hükümet: Bir ülkenin siyasetini belirleyen ve bu siyasete göre devlete yön veren kuruldur. Meşru hükümetler ulusal iradeyle onaylanan (meclisten güven oyu alan) hükümetlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü