Eğitim Sitesi

Derbentçi Nedir? Derbentçi Hakkında Kısaca Bilgi

Derbentçi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Derbentçi:

Ana yollar ve önemli kavşakların güvenliğini sağlayan görevlilerdir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Derbentçi:

Sınırda bulunan kaleleri, yolları koruyan görevli, Hristiyan olanlarına da Martolos denirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Artı Ürün: İnsanların ana ihtiyaçlarının karşılanması için inşaat malzemesi, kumaş, yiyecek, içecek gibi malzemelere ihtiyaçları vardır. Bu ana ihtiyaçlar tam olarak karşılandıktan sonra üretilen ürünler artı ürün olarak adlandırılmaktadır. Artı ürün ihtiyaç dışı olarak fazla üretilmiş ürünlerin bütünüdür. Artı ürün, eski çağlarda madenin gelişmesiyle, madeni aletlerin insan yaşamına dâhil olması sonucunda ortaya çıkmıştır.

    Batılıcılık: İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra ortaya çıkan, Osmanlı Devleti'nin Batılı devletlerle bütünleşmesi gerektiğini savunan düşüncedir.Bu düşünceyi savunanların bir kısmı Batı'nın tüm değerlerini almamız gerektiğini, bir kısmı da yalnızca teknolojisini almamız gerektiğini savunmuşlardır.

    Serdar: Savaş halindeki ordu kumandanına verilen unvan. Serasker de denir. (Serdar-ı Ekrem: Başkumandan)

    Şeyhülislam: 1. Çıkan kanunların İslam dinine uygun olup olmadığı hakkında fetva verme yetkisine sahip olan, ilmiye sınıfının en üst görevlisi olan kişi. 2. Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümette sadrazamdan sonra yer alan, fetva verme yetkisi taşıyan fıkıh uzmanı ve ilmiye sınıfının başı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü