Eğitim Sitesi

Denizyolu Nedir? Denizyolu Hakkında Kısaca Bilgi

Denizyolu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Denizyolu:

İnsan ve yük taşıma da denizi kullanarak yapılan ulaşım biçimi.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Tabiatı Koruma Alanları: Bilimsel çalışmalar ve eğitim açısından önem taşıyan tehlike altında veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemleri ve türleri içeren alanlar.

    Hidrolojik Döngü: Suyun bazı doğal kuvvetler ve hava hareketi ile hidrosfer(su küre), pedosfer(canlı küre) ve atmosfer(hava küre) arasında üç halde ve sistematik bir tarzda devamlı yer ve şekil değiştirerek dönmesi, dolaşması. (Pedosfer : Canlı küre olarak tanımlayabileceğimiz pedosfer, biyosferin bir bileşkesidir.)

    Don: Sıcaklığın donma noktasının altına düşmesi yüzünden suyun durumunu değiştirmesi, katılaşması olayı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü