Eğitim Sitesi

Cumhurbaşkanı Nedir? Cumhurbaşkanı Hakkında Kısaca Bilgi

Cumhurbaşkanı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

Cumhuriyetle yönetilen ülkelerin başında bulunan devlet adamı.

 

Siyaset Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde devlet başkanı, reisicumhur, cumhur reisi.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından genel oyla beş yıllığına ve en fazla iki defa seçilebilen, yürütmenin sorumsuz kanadında yer alan ve Devletin başı sıfatına sahip tarafsız kişidir.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Restitüsyon: Zarar görmüş tarihi bir binayı aslına uygun yeniden inşa etmek.

    Genelleme: Belirli bir küme ya da sınıfın sınırlı bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üzerinde ileri sürülen yargı. Olgu ve kavramlardan daha kapsamlı bilgiler elde etmektir. Olguya bağlı kalmakla şartı ilke daha geniş yorumlar ortaya koyabilmektir. Birbiriyle ilişkili olgulardan yola çıkarak genellemelere ulaşılabilir. Örneğin: Her biri olgu olan; - Su içinde bulunduğu kabın şeklini alır. - Zeytinyağı içinde bulunduğu kabın şeklini alır - Süt içinde bulunduğu kabın şeklini alır. Bu cümlelerden şöyle bir genellemeye ulaşabiliriz: "Bütün sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alırlar."

    Ulusal Bağımsızlık: Ulusal bağımsızlık, vatan yani toprak parçası üzerinde yaşayan milletin; herhangi başka bir milletin esirliği, hakimiyeti ya da boyunduruğu altına girmeden kendi geleceğini kendi özgür iradesiyle belirlemesi, kendine ait topraklarda hür bir şekilde yaşaması ve başka hiçbir güç tarafından kontrol edilmemesine verilen isimdir. Ulusal bağımsızlık kısaca, bir toplumun kendi toprak parçası üzerinde hür ve özgür bir biçimde yaşama hakkı olarak nitelendirilir.

    Dokumacılık: Kumaş dokuma işi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü