Eğitim Sitesi

Çökme Dolini Nedir? Çökme Dolini Hakkında Kısaca Bilgi

Çökme Dolini Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Çökme Dolini:

Yeraltında bulunan mağara sistemlerinin tavanlarının incelerek çökmesi ile oluşan karstik şekillerdir. Çökme dolinleri, derinliklerinin fazla oluşu, yamaçlarının eğimli oluşu ve tabanlarındaki iri bloklar halinde maddeler bulunması nedeniyle erime dolinlerinden kolayca ayırtedilirler.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Albedo: Yeryüzünün güneş ışığını yansıtma yüzdesidir. Güneşten gelen ışınların bir kısmı yer yüzüne çarparak tekrar uzaya yansımaktadır.

    Orta Havza: Akarsu havzasının orta bölümü.

    Boğaz: 1) Akarsuların engebeli ve yüksek alanları aşındırması sonucu açtığı dar ve derin vadi (Fırat Boğazı gibi). Su kütlelerini birbirine bağlayan karaların birbirine dolaştığı kısım, Iki alçak bölgeyi birbirine bağlayan dağ sıraları arasın alçak bölüm. 2) Denizleri birbirine bağlayan dar su geçidi (Çanakkale Boğazı gibi).

    Akarsu Ağı: 1- En küçük dereden ana ırmağa değin, bir akarsuyun beslenme teknesi içinde tüm kollarıyla birlikte oluşturduğu suyolu örgüsü. 2- Bir akarsu ve kollarıyla bunlara karışan çok sayıdaki dere ve dereciklerin birleşmesinden doğmuş akan suyolları ağı. (Drenaj Sistemi)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü