Eğitim Sitesi

Boğaz Nedir? Boğaz Hakkında Kısaca Bilgi

Boğaz Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:

1) Akarsuların engebeli ve yüksek alanları aşındırması sonucu açtığı dar ve derin vadi (Fırat Boğazı gibi). Su kütlelerini birbirine bağlayan karaların birbirine dolaştığı kısım, Iki alçak bölgeyi birbirine bağlayan dağ sıraları arasın alçak bölüm.
2) Denizleri birbirine bağlayan dar su geçidi (Çanakkale Boğazı gibi).

 

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:

Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Boğaz:

İki kara arasındaki dar deniz bir başka deyişle iki denizi birbirine bağlayan dar su geçitleridir.(Çanakkale, İstanbul )

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Çizgisel Yerleşme: Deniz kıyısı, akarsu vadisi ve yol boyunca uzanan yerleşmeler çizgisel bir hat oluşturur. Bu tür yerleşme dokusuna çizgisel yerleşme denir.

    Siyenit: Yeşilimsi, pembemsi renkli iç püskürük bir taştır. Adını Mısır'daki Syene (Asuvan) kentinden almıştır. Siyenit dağılınca kil oluşur.

    Topoğrafya: 1- Yeryüzü şekillerini bir kağıt üzerine bütün özellikleriyle çizilmesi işini öğreten bilim. Bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi. 2- Topoğrafya, bir arazi yüzeyinin tabii veya suni ayrıntılarının meydana getirdiği şekil. Bu şeklin kâğıt üzerinde harita ve tablo şeklinde gösterilmesiyle ilgili ölçme, hesap ve çizim işlerinin hepsi.

    Kıyı Topografyası: Yeraltı ve yerüstü sularının, aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayaları eriterek oluşturduğu şekil topluluğu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü