Eğitim Sitesi

Coğrafi Konum Nedir? Coğrafi Konum Hakkında Kısaca Bilgi

Coğrafi Konum Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Coğrafi Konum:

1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.

2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.

3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Coğrafi Konum:

Yeryüzü üzerinde coğrafi koordinatlarla tanımlanmış yer, konum.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Meridyen: 1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler. 2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.

    Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir. Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları. Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

    Katı Atık: Evsel, ticari veya endüstriyel alanlardan oluşan, madencilik, tarımsal işlemler ve su arıtım ünitelerinde dâhil olduğu proseslerden(süreçlerden) kaynaklanan yarı katı çamurları da içeren, hem ayrışabilen hem de ayrışma özelliği olmayan maddeler.

    Töre: Bir toplulukta yerleşmiş hâlde bulunan davranış şekillerinin bütünü, adet ve ahlak kuralları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü