Eğitim Sitesi

Çini Nedir? Çini Hakkında Kısaca Bilgi

Çini Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çini:

Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

Tarih Terimi Olarak Çini:

Bir yüzü sırlı, renkli ve çoğunlukla çiçek resimleriyle süslü, yapı işlerinde duvarara, yere döşenen pişmiş balçık levha.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çini:

Bir çeşit beyaz topraktan yapılan ve fırında pişirilen üzeri sırlı seramik işlerine verilen ad.

 

Sanat Terimi Olarak Çini:

1. Kimi zaman kaplar için kullanılsa da genellikle seramik hamurundan, benzer tekniklerle yapılan bir yüzü parlak, sırlı ve bezemeli yüzey kaplama malzemesini tanımlar. Çini hamuru, seramik hamuru gibi kireçli, feldispatik akçini ve şamotlu akçini olarak üç türü vardır.

2. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı her türlü mimari eşya ve eşya üretme sanatı.

3. Seramik.

4. Çin'den gelen.

5. Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Çini:

Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Laiklik: Devletin, dinler arasında ve dini görüşlerle dini olmayan görüşler arasında olumlu ya da olumsuz ayrımcılık yapmaması. Laiklik; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet kurumlarının ve kurallarının dini ilkelere değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır. Laiklik ilkesinin kabul edilmesiyle devlet yönetimi akla ve bilime dayandırılmıştır. Türk toplumunun çağdaşlaşma yolu açılmıştır. Özellikleri: - Devlet yönetiminde din ve devlet işleri birbirinden ayrı tutulur. - Akla ve bilime önem verilir, yasalar din kurallarına dayandırılamaz. - Düşünce ve inanca saygı esastır. Herkesin inanç ve vicdan özgürlüğü vardır. - Devlet dini inançlarından dolayı kanun önünde ayrım gözetmez.

    Ortak Miras: Tüm insanlık tarihini ve geleceğini içine alan maddi ve manevi değerlerin tümüdür. Bu ürün tüm insanlar için anlamlıdır. Bu nedenle tüm insanların ortak malı kabul edilir. Bugün ülkemizde örneklerini gördüğümüz bazı sanat eserleri yüzyılların emekleri sonucu oluşmuştur. Bu eserleri korumak hem ülkemiz hem de dünya için önemlidir. Yazı, alfabe, bilimsel buluşlar, Peribacaları, Çin Seddi, Mısır Piramitleri, Taç Mahal gibi

    Atölye: Zanaatçıların veya resim, heykel sanatlarıyla uğraşanların çalıştığı yer, işlik.

    Şerefe: Minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, korkuluklu, ezan okunan yer.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü