Eğitim Sitesi

Çığ Nedir? Çığ Hakkında Kısaca Bilgi

Çığ Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çığ:

Dağın yüksek bir yerinde birikmiş büyük kar kütlelerinin yer çekiminin etkisiyle yerinden kopup yuvarlanması ve yuvarlandıkça büyümesiyle oluşan dev kar kütlelerinin inmesi olayına çığ denir.

Çığ genellikle bitki örtüsü olmayan dağlar ile eğimli ve çok karlı arazilerde görülür.

 

Coğrafya Terimi Olarak Çığ:

Dağ yamaçlarında biriken büyük kar yığınlarının yamaç boyunca hareket etmesine çığ denir.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Çığ:

Eğimli arazi üzerinde birikmiş kar örtüsünün yer çekimi etkisiyle hızla kayması.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Çığ:

Genellikle dağların yamaçlarında biriken karların kendiliğinden veya tetikleyici bir etki sonucunda aniden ve büyük bir hızla harekete geçip akmasıdır.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Medrese: Selçuklu ve Osmanlılar döneminde dini, felsefi ve fen ilimlerinin okutulduğu okul. Medrese kelime olarak ders okunan yer anlamına gelir. - İlk Osmanlı Medresesi İznik'te Orhan Bey tarafından açıldı. - Medrese hocalarına Müderris denir. İlk Osmanlı Müderrisi "Davud-i Kayseri" dir. - Müderrisler öğrencilerini yaptıkları sınavla seçer. Bir müderris en fazla 20 öğrenci okutabilirdi. Yaş sınırı yoktu. - Mezun olanlar hukuk, dini, eğitim ve yönetim alanlarında çalışırlardı. - Eğitimi tamamlayanlar İcazetname adlı belge alırdı. - Medreseler ilk başlarda din ve diğer bilim alanlarında eğitim verirdi. Ancak zamanla diğer bilimler geri plana itilerek genelde dini eğitim veren kurumlar haline gelmişlerdir. * Fatih Sultan Mehmet Sahn-ı Seman medreselerini Kanuni ise Süleymaniye Medreselerini açmıştır.

    Arkadaşlık: Arkadaş olma durumu, arkadaşa yakışır davranış.

    İthalat: Yurtdışında üretilmiş bir malın, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasına denir. İthalatın diğer bir adı da dışalımdır ve ihracatın karşıtı olarak da tanımlanabilir.

    Taşlama: Alaylı halk şiiri.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü