Eğitim Sitesi

Çeker Ocak Nedir? Çeker Ocak Hakkında Kısaca Bilgi

Çeker Ocak Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Çeker Ocak:

Çeker ocaklar çalışma alanında oluşan asit buharı, ısı, proses aroması gibi gazları uzaklaştırabilecek emiş gücüne sahip çalışma alanındaki zehirli ve istenmeyen gazları ortamdan uzaklaştıracak baca bağlantılı cihazlardır.

Çeker ocaklar genel olarak laboratuvar tezgahlarının uygun bir bölümüne yerleştirilir, kullanım şekline göre içerisine gaz bağlantısı, musluk bağlantıları yapılabilir.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Enzim: Canlı bünyesinde gerçekleşen kimyasal tepkimeleri hızlandıran bileşik. Canlı hücrelerde üretilen organik katalizörler.

    DNA: Hücre çekirdeğindeki kromozomların genlerini taşıyan nükleik asit.

    Basit Damıtma: Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 °C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsal damıtma uygulanır. Bu işlemdeki farkdamıtma kolonunun bulunmasıdır.

    Atom Numarası (Z): Bir atomun çekirdeğindeki proton sayısıdır. Yada nötr bir atomda çekirdeğin etrafındaki toplam elektronların sayısına eşittir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü