Eğitim Sitesi

Çapariz Nedir? Çapariz Hakkında Kısaca Bilgi

Çapariz Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Çapariz:

1- Denizcilikte doğru gitmeyen, engelleyici, kötü anlamında kullanılan terim. Yapılmakta olan bir işin veya manevranın yapılmasını engelleyici bir durumun ortaya çıkması suretiyle işin veya manevranın yapılmasının gecikmesini veya bir başka manevranın yapılmasını gerektiren durum. 

2- Bir manevra veya bir işlemin engellenmesi anlamına geldiği gibi, demir zincirlerinin biryerlere (başka bir zincire vs.) dolaşması, karışması anlamında da kullanılır.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    En Alçak Su: Bir ay gününde bir yerde vukubulan iki alçak sudan daha alçak olan su. 

    İç Kuşağı: Oturak tahtası başlarının üzerine oturmaları için filika ve botların alabandalarına bağlanmış olan ve baştan kıça kadar uzanan ensiz tahtalar. 

    Koç Boynuzu: 1- Baş ve kıç omuzluklar ile mataforaların üzerinde bulunan ve halat volta etmek için kullanılan boynuz şeklinde iki kulaklı madenler.  2- İşaret savlolarının, selviçelerin ve buna benzer sabit olmayan donanımların bağlanmaları ve kullanılmadıkları zamanlarda neta durmaları için küpeşteler ve alabandalar üzerine sağlamca monte edilmiş çatal şeklindeki, maden veya sert ağaçtan yapılmış malzemedir.

    Halat Ölçü Birimleri: Halatların ölçü birimi BURGATA'dır. (1 burgata= 2.54 cm) Bitkisel ve sentetik halatlar çevreleriyle, tel halatlar ise çaplarıyla ölçülürler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü