Eğitim Sitesi

Bulunma durumu Nedir? Bulunma durumu Hakkında Kısaca Bilgi

Bulunma durumu Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bulunma durumu:

Fiilin gösterdiği oluş ve kılışın yerini ve zamanını bildiren -da ekini alan ad durumu: Bu küçük makalede bunun üzerinde duracak değilim. (A.H.Tanpınar, Türk İstanbul, 164)

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Duyuru: Herhangi bir olguyu, bir işi, bir durumu duyurmak için yayımlanan yazılı veya sözlü haber, ilan, anons.

    Çekim Eki: 1- Eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmeyip, yalnızca cümle içindeki görevini belirleyen eklerdir. Çekim ekleri, sözcükleri birbirine çeşitli görev ve anlam ilgisiyle bağlar ve cümleyi oluşturur. Örnek : Kardeş kitap kitapçı al. 2-Ad veya fiil soylu kelimeler üzerine gelerek bağlı oldukları kelime gruplarına göre, kelimeler arasında durum, iyelik, çokluk, kip, zaman, şahıs, sayı vb. ilişkiler kuran ek.

    Cümlenin Ögeleri: Cümlede bir duyguyu, bir düşünceyi, bir hükmü tam olarak anlatabilmek için kullanılan kelimelerin cümle bilgisinde aldıkları adlar. Cümlenin ögeleri temel ögeler ve yardımcı ögeler olmak üzere başlıca ikiye ayrılır. Temel ögeler: özne, fiil, nesne, tümleç ve zarftır. Yardımcı ögeler: "cümle dışı ögeler" diye de adlandırılan ünlem ve bağlaçlardır.

    Gelecek Zaman Kipi: Fiilin anlattığı işin şimdiki zamandan sonraki bir zamana ait olduğunu gösteren kip. Türkçede bir oluş ve kılışın gelecekte kesin olarak gerçekleşeceğini gösteren ek, -acak ekidir. Göreceğiz gibi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü