Eğitim Sitesi

Briket Nedir? Briket Hakkında Kısaca Bilgi

Briket Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Briket:

Volkanik esaslı ponza (bims) taşı ile çimento karışımından elde edilen harcın çeşitli kalıplara dökülerek boşluklu ve dolu olarak üretilen hafif yapı malzemesi (hazır blok).

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Amerikan Panel Kapı: Hazır panel kaplamalı bu kapılar, günümüzde en çok tercih edilen iç kapı türü olup 4 göbekli, 6 göbekli, 2 göbekli ve düz olmak üzere piyasada sınırlı sayıda modelde bulunmaktadır. Amerikan panel kapının kanatları, HDF (High Density Fiberboard - Yüksek Yoğunluklu Ağaç Lifi) panelin, fırınlanmış, budakları alınmış köknardan ölçüye göre özel hazırlanan kanat konstrüksiyonu üzerine preslenmesi ile üretilir. İçine kraft petek dolgu kullanılır. Kapı yüzü ise istenilen modelde şekillendirilir. Kapı kasası ise 12 mm MDF altına üstüne hazırlanıp arasına vida tutmasını sağlamak için fırınlı köknar komple preslenerek üretilir. Daha sonra üzeri direnç özelliklerini artırması için özel boyanabilir ve PP ile kaplanır. Kasaya pervaz ve fitil conta yeri açılır, çivi kullanılmaz. Pervazlar opsiyonel olarak 8-12 mm kalınlıkta 7-8 cm genişlikte geçme ayarlı olmaktadır.

    Keson: 1. Sandık. 2. Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur. Genellikle üç tipte yapılır: Açık kesonlar, Pnömatik kesonlar, Yüzen kesonlar (yüzen sandıklar).

    Baza: 1. Mobilyanın alt kısmında, boydan boya uzanan en enli kısım. 2. Üstü yatak altı açılır mekanizması sayesinde dolap olarak kullanılan üniteye verilen ad.

    İç Merdiven: İç merdiven, binayı dairelere veya daire içinde diğer katlara bağlayan merdivenlerdir. Yapılarda merdivenler kat yüksekliğini oluşturan yapı elemanlarıdır. Bir başka tanımla kot farkı olan iki yatay sirkülasyon arasındaki bağıntıyı sağlayan sirkülasyon elemanı olarak da tanımlanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü