Eğitim Sitesi

Bozucu Etki Nedir? Bozucu Etki Hakkında Kısaca Bilgi

Bozucu Etki Terimi Hakkında Bilgiler

Elektrik Terimi Olarak Bozucu Etki:

Enerji Sisteminde ani olarak meydana gelen, bir üretim kaybından, yük kesintisinden ya da tesis, kablo ya da havai hat arızasından kaynaklanan belirgin değişiklik.

 

    Benzer Elektrik Terimleri

    İletim ve Dağıtım Kayıpları: Özellikle elektrik, gaz ve ısıtma şebekelerinde iletimde ve dağıtımda kullanma noktalarına kadar olan kayıplardır. Not 1: Transformatörlerdeki kayıplar iletim ve dağıtım kayıpları kapsamında değerlendirilir. Not 2: Bazı durumlarda, gaz dağıtımında özellikle doğalgaz dağıtım kayıpları, istatistik farklarına dahildir. Not 3: Genellikle bu tür kayıp hesapları şebeke biçimindeki enerji tesisleri için yapılmakla birlikte, konteynerlerle teslim edilen katı, sıvı ve gaz yakıtlar için de geçerlidir.

    Kavitasyon: Sudaki buhar kabarcıklarının türbin içinde oluşturduğu boşluktur. Bu kabarcıklar genelde çok küçüktür. Bunlar, lokal basınç değeri doymuş buhar basıncının altına düştüğünde oluşurlar ve basınç yeniden buhar basıncını aştığında sıvı hale dönüşürler. Not: Kavitasyon, bir hidroelektrik santralda önemli hasarlara yol açabilir. (Örneğin; türbin malzemesinin yıpranması). Kavitasyonun zararının belirli bir düzeyi geçmemesi için önlem alınması gerekir.

    Anahtar (Şalter): Elektrik akımının devreden geçmesini veya geçmemesini sağlar.

    Bağlama Hattı: İki ayrı sistemi birbirine bağlayan ve bu sistemler arasındaki enerji alış verişini sağlayan hatlardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektrik Terimleri Sözlüğü