Eğitim Sitesi

Basamak Nedir? Basamak Hakkında Kısaca Bilgi

Basamak Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Basamak:

Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Basamak:

Bir sayıda rakamların yazıldığı yerlere denir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Basamak:

Merdivenlerde yukarı ve aşağı yönde ulaşım sağlayabilmek için ayağın bastığı, yere paralel yüzey. İki rıht arasındaki ayak basılan yatay yüzey.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Genel (Ortalama, Matris) Ölçüm: Fotoğraf makinesinde ışıkölçerin, kadrajın tamamından gelen ışığı algıladığı, sahnenin herhangi bir kısmına ağırlık vermeden konudan yansıyan yüksek ve az ışıklı alanların ortalamasını dikkate aldığı, genellikle az - çok eşit aydınlanmış sahneler için uygun olan ışık ayarı.

    Doygunluk: Fotoğrafta yer alan diğer renklerin baskısı altında kalmamış, yoğun ve tam renk.

    Fixed Focus: Genelde maksimum alan derinliği ile çekim sağlayan, önceden fabrikasyon olarak belirlenmiş bir sabit odak mesafeli objektifi ifade eder.

    Otofokus Kilidi: Fotoğraf makinesinin bu özelliği ile obje için yapılan netlik ayarı sabitlenmekte ve kadraj değişse dahi netlik ayarı değişmemektedir. Bu fonksiyon genellikle deklanşör düğmesinin kendisinde bulunmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü