Eğitim Sitesi

Atalar Kültü Nedir? Atalar Kültü Hakkında Kısaca Bilgi

Atalar Kültü Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Atalar Kültü:

İslamiyet öncesi Türkler, hayatın ölümden sonra da devam ettiğine inanırlardı. Bu nedenle ölen atalarını unutmazlar, onları belirli dönemlerde anarlar ve onlar için çeşitli büyüsel uygulamaları yaparlardı. Bu uygulamalar "atalar kültü" olarak adlandırılmaktadır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Layiha: Devlet görevlilerinin ülke meseleleri ile ilgili hazırlayıp, çözümlerini ifade ettikleri belgeler.

    Sosyalleştirme: Özel iktisadi girişimlerin, devlet, işçi ve tüketici temsilcilerinin yönetimindeki kamu teşebbüslerine dönüştürülmesini, ayrıca toplumsal açıdan büyük önem taşıyan bazı mesleklerin (örn. hekimlik) devletin yönetimi altına alınmasını içerir.

    Yeniçeri: Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

    Divanı Saltanat: Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divan-ı Saltanat veya Divan-ı Alâ denmiştir Divan-ı Saltanat ve Divân-ı Alâ günümüzdeki bakanlar kurulu gibi çalışmıştır. Divan-ı Saltanat'a sultandan sonra devletin en yetkili kişisi olan vezir başkanlık etmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü