Eğitim Sitesi

Arıza Nedir? Arıza Hakkında Kısaca Bilgi

Arıza Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Arıza:

Değiştirici (işaret). Ses yüksekliğini yarım ton yükseltip (diyez); yarım ton alçaltmaya (bemol) yarayan işaretler. Değiştirme imi. Accident (Fr.).

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Tessitura (İt.): Vokal ses genişliği. En ince (tiz) ve en kalın (pes) notalar arasındaki genişlik.

    Bozuk: Bağlamanın ikinci bir adına Bozuk denir.15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pes akort edilir. Tatlı bir sesi vardır, genellikle Güney ve Ege yörelerimizde Bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Atasözü gibi dillerden düşmez. Akortları ise alt (la) orta(re) üst (sol) seslerine düzenlenir.

    Ninni: Çocukları uyutmak için söylenen müzikler.

    Uzatma Noktası: Herhangi bir notanın "yanına" konulan nokta, o notayı kendi değerinin yarısı kadar uzatır. Örneğin, iki vuruşluk bir nota kendi değerinin yarısı kadar uzayacağı için 3 vuruş olarak, bir vuruşluk bir nota ise, bir buçuk vuruş olarak çalınır ya da okunur. Bunun yanında eğer bir notanın yanında iki tane nokta varsa, o notanın değeri birinci notanın yarısı kadar uzatılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü