Eğitim Sitesi

Antibiyotik Nedir? Antibiyotik Hakkında Kısaca Bilgi

Antibiyotik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Antibiyotik:

1. Herhangi bir mikroorganizma ya da bitki tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen madde.

2. Mikroorganizmalar tarafından üretilen, seçici toksik özelliğe sahip ve düşük derişimlerde etki ederek hastalık yapan mikroorganizmaları öldüren veya büyümesini durduran antimikrobiyal madde.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antibiyotik:

1. Özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, mikropların gelişmesini durdurup onları öldürebilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin gibi maddelerin ortak adı.

2. Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.

3. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Antibiyotik:

Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antibiyotik:

1- Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen penisilin gibi kimyasal maddelerin genel adı.

2- Bitkilerde özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı.

3- Bakterilerin üremesini engelleyen ya da öldüren; genellikle mantarlardan, bitkilerden ya da yapay olarak elde edilen ilaç grubu.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antibiyotik:

Mikropların (bakterilerin) büyümesini durduran ya da yavaşlatan ilaç.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Yumuşakçalar: Vücutları genellikle yumuşak ancak sert kalkerli bir kabukla örtülü, vücudun arka kısmında yüzmeye, sürünmeye vb. işlere yarayan kaslı bir ayak organı olan, iyi gelişmiş bir kalple damar sistemleri bulunan ve özel solunum organlarına sahip, çoğu üyesi denizde yaşayan omurgasız canlılardır. Vücut büyüklüğü 1 milimetre olan küçük bir salyangozdan, boyu 16 metreye ve vücut ağırlığı 2 tona ulaşabilen dev mürekkep balığına kadar değişen türleri vardır. Yumuşakçalar tuzlu ve tatlı su ile karada yaşar. Yumuşakçalar eşeyli olarak çoğalır. Yumuşakçaların pek çok çeşidi insanlar tarafından besin maddesi olarak tüketilir. İstiridyelerden elde edilen inci ile sedef, takı ve süs eşyası yapımında kullanılmaktadır.

    Biyotik: 1. Canlı olan. 2. Organik hayatla, canlı organizmalarla, ilişkili olma hâli.

    Gamet: 1. Dişi veya erkek üreme hücrelerine verilen genel ad. Eşeysel üremede birleşip kaynaşan yumurta ya da sperm, birleşme sonunda yeni bir fert gelişimini başlatır. 2. Eşeyli üreyen canlılarda diploit (2n) kromozomlu eşey ana hücrelerinden mayoz bölünme ile oluşan haploit (n) kromozomlu eşey hücrelerine gamet (üreme hücresi) denir.

    Plastit: Bitki hücrelerinde ve bazı bir hücreli canlılarda bulunan, çoğunlukla renk pigmenti de taşıyan bir organel.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü